Blog
Как да перете пердета от тюл: практични съвети за безупречна белота

Как да перете пердета от тюл: практични съвети за безупречна белота

Пердета от тюл предоставят уют и естетика в нашия дом, но с времето те могат да изгубят своя блясък и цвят. Поддържането им свежи и красиви може да се окаже предизвикателство, но с правилните знания и техники е постижимо. Научете как да ги перете и освежите с тези полезни съвети и трикове.

Как да перете пердета от тюл в пералня?

Най-предпочитаният метод за пране на пердета от тюл е прането в пералня. Няма нищо лошо в това, ако са изпрани правилно, разбира се.  Завесите от тюл могат да се перат в пералнята, но внимавайте с температурата. Избягвайте високите температури, за да предотвратите набръчкване и разпадане.
За да избегнете увреждане на деликатната структура на тюла, изберете програма за деликатно пране на 30°C.
Използвайте течен перилен препарат за деликатни тъкани. Не прекалявайте с количеството, за да избегнете остатъци.
Изключете центрофугата или я задайте на ниски обороти.

Как да перете пердетата от тюл на ръка?

Тези, които не искат да перат пердетата си от тюл в пералнята, обикновено го правят на ръка. Ако предпочитате ръчно пране, използвайте вана с топла вода, наполовина пълна.
Ще ви бъде необходимо повече препарат, отколкото за пералня, поради по-големия обем на водата. По възможност използвайте препарат за деликатни тъкани.
Потопете завесите във водата и ги раздвижете леко известно време, след което изплаквайте обилно с хладка вода.
Не изстисквайте тюлените пердета, за да не се намачкат, а ги оставете да се отцедят.

Премахване на петна

За леки петна: Накиснете завесите в разтвор от вода и сол (1 супена лъжица сол на 1 литър вода) за 30 минути.

За по-упорити петна: Нанесете директно върху петното паста от сода за хляб и вода. Оставете да действа 15-20 минути, след което изплакнете.

Как да избелите пожълтели пердета от тюл?

Сода за хляб. Добавете 1/2 чаша сода за хляб към пералнята заедно с перилния препарат. Содата за хляб е естествен избелващ агент, който ще спомогне за възстановяване на белотата на тюла.

Оцетът е ефективен метод за почистване. Добавете 1 мярка оцет към отделението за омекотител след добавяне на перилен препарат.

Пожълтелите завеси могат бързо да се освежат с използването на гранулирана захар. Поръсете 2 чаени лъжички директно върху тюла преди перене. Въпреки че звучи като интересен метод, добавянето на гранулирана захар в пералнята, докато перете тюла, е много ефективно за получаване на по-чист тюл.

Още съвети:

Разтърсване преди пране. Отърсете праха и мръсотията от завесите преди да ги поставите във водата
След пране. Не е необходимо да гладите тюла. Просто го окачете на корниза, докато е още влажен, за да се избегнат гънки.
Редовни грижи. Препоръчително е да перете пердетата от тюл на всеки 3-4 месеца, или по-често, ако са изложени на много прах и замърсявания.

С тези съвети ще поддържате вашите пердета от тюл чисти, красиви и блестящи дълго време, съчетавайки естетика и практичност в дома си. Осигурете си уют и стил, като следвате правилния начин за пране и поддръжка на тези декоративни елементи. А, ако вече напълно са изхабени или пък търсите разнообразие може да си закупите нови пердета. Ние Perdeta.net предлагаме напълно готови пердета, които може веднага да ги окачите на релса или на тръбен корниз.

Може да прочетете и статията ни „Съвети за избор на пердета и завеси„, където може да откриете полезни насоки как да направите своя избор на пердета за дома.