Дом и семейство
Съвети за избор на пердета и завеси за вашия дом

Съвети за избор на пердета и завеси за вашия дом

Купуването на завеси е като да изберете дрехи за дома си. Изборът, зависи не само от това дали изглеждат добре, но и от тяхното предназначение и функционалност. Като най-важният завършващ елемент от интериорния дизайн, несъмнено пердетата и завесите допълват уюта и придават приятна топлина на стаята. Но също така, се използват и за осигуряване на неприкосновеността на личния живот в дома и за предотвратяване влизането на смущаващо количество светлина в помещенията. Има много фактори, върху които да се съсредоточите, за да сте сигурни, че направеният избор на пердета и завеси е правилен. Трябва да имате предвид вида и текстурата на плата, от който ще бъдат изработени завеси, стила в помещенията, цветовете на стените и естествено размерът на прозорците.

Как да изберете правилните пердета и завеси за вашия дом ?

Поради голямото разнообразие от възможности, изборът на подходящ стил пердета и завеси може да бъде труден процес. В тази статия подготвихме няколко съвета за избора на перфектните завеси и пердета за вашия дом.

Когато избирате пердета и завеси, трябва да стесните възможните варианти за стил и да решите каква е целта на покупката. Дали идеята е да постигнете раздвиженост на атмосферата с цветни пердета или искате да влиза повече светлина в помещенията. Тези уточнения ще улеснят елиминирането на алтернативите.

  • Погрижете се да изберете тези пердета и завеси, които отговарят на вашите нужди. Какво ще е приложението на вашето перде? Целта му е да блокира светлината или трябва да е полупрозрачна, за да може да пропуска достатъчно светлина? Ако искате да се насладите на естествената светлина в дома, може да фокусирате вниманието си върху по-леки материи пропускащи слънчевите лъчи. Ако обаче сте чувствителни към светлината или пък искате повече уединение, можете да се спрете на завеси с по-плътна текстура. Обикновено за хола е добре да се изберат завеси от лека материя и в по-светли нюанси, така помещенията изглеждат по-просторни и удобни. А за спалнята ще е подходящо да се използват blackout пердета осигуряващи 100 % затъмнение.
  • Друг важен момент е изборът на правилната тъкан. Завесите могат да се изработят от всякакви платове. Нека да ги разгледаме по-подробно:
    • Коприна – класическа и традиционна материя за завеси, която е успешна в изолирането на светлината и топлината. Поради високото си качество копринените завеси са малко по-скъпа инвестиция.
    • Памук – памукът може би е най-подходящата материя за плат за завеси и поради факта за по-лесното му  почистване. На пазара може да срещате памучни пердета във всеки цвят, който си представите и могат да бъдат както ежедневни така и официални в зависимост от стила. Въпреки това, като недостатък може да отбележим, че той може да бъде малко по-твърд от другите тъкани.
    • Лен – лек и обикновено прозрачен. Поради това можа да се предпочита в декорирането на стаи с модерен и удобен интериорен дизайн.
    • Кадифе – тежка и плътна материя, която има луксозен външен вид. Изборът на кадифе за модерни, но семпли стаи може да бъде прекален. Обикновено се използва за фоновите завеси и е подходящ за всекидневни, обзаведени в класически стил. Подобна на коприната кадифето също е скъпо.
    • Тюл – страхотен избор, ако искате нещо, което да пропуска слънчевите лъчи да озаряват стаите. Но те не предлагат много, когато става въпрос за уединение. За тази цел може да ги комбинирате с щори.
    • Полиестер – използва се предимно при панел завесите и щорите от типа „ден и нощ“. Той е по-евтин от другите и освен това не се набръчква толкова много и не задържа мръсотия.
  • Пердетата с десени или флорални мотиви се съчетават изключително сполучливо с едноцветни мебели или спално бельо. Ако в дома нямаш доминиращи акценти, дамаски, мебели или килими, тогава идеалният избор ще бъдат цветните пердета с шарки. Незабележими остават пердетата и завесите с по-светли и неутрални цветове. Каквито и  цветове или десени да изберете помнете едно правило – „ цветът на пердето не само се променя със светлината, но то променя и светлината в стаята“.
  • Здравината на материала е от голямо значение. Как ще избелява, кога ще се изхабява, дали ще се отпуска или свива след пране и гладене. Всичко това е решаващо при избора на пердета и завеси за дома. Има тъкани, които са по-трайни и издръжливи от други и не се изхабяват толкова бързо. Ето защо трябва да сте сигурни, че сте избрали завеси въз основа на здравината на техните материали. Завеси с материя от изкуствена коприна  е най-малко податлива на увреждане от слънцето. Другите материи като лен, кадифе и коприна също са много издръжливи на изхабяване, особено в по-слънчеви стаи. Изберете материи, които са удобни за пране и гладене. Това ще ви спести  неприятности, с които ще се сблъскате при едно евентуално неправилно пране.

В Тюркоаз Хоум Текстил ще откриете най-голямото разнообразие от платове за пердета и завеси, също така и за покривки, възглавници, тишлайфери и дамаски. Богат избор на цветове, десени и текстури. Многобройни колекции платове в зависимост от материята. Посетете нашия онлайн магазин, за да се уверите сами. Разполагаме и с физически магазини в гр. София и гр. Варна, където може да разгледате платовете в нашите шоуруми.