Интериор
5 съвета, които да улеснят избора ви на пердета за дома

5 съвета, които да улеснят избора ви на пердета за дома

Прозорците са онези архитектурни линии на една къща, които срещаме в различни размери иформи. В интериорният дизайн те са естествения фокус и това как те са укресени дават важни улики за характера на съответния стил. Пердета – ценни аксесоари за прозорците, които допълват цялостния изглед на стаята и придават завършен вид на интериора. Внасят нежен уют и топлина, карат те да се отпуснеш и насладиш на красотата на своя дом.

Покупката на завеси без обстойно проучване на пазара, без достатъчно търсене и пропускайки особеностите за стаята и прозорците, за които са предназначени, в повечето случаи довежда до неуспешно съчетание на компонентите от вътрешния декор и до не толкова хубава гледка. Не бихте искали да постигнете този нежелан ефект за вашия дом, нали?

Пердетата са едни от най-важните детайли от декоративното оформление, без които помещенията изглеждат оголени, незавършени и пусти. Днес има толкова много и различни модели пердета, завеси и щори, че може да останете без ясно решение, кои точно да изберете. Съобразяването с останалите декоративни елементи от обзавеждането, както с цвета на стените и тапицерията на мебелите, ще позволи по-бързото елиминиране на неподходящите и ориентиране към правилните пердета сред огромното разнообразие.

В тази статия даваме няколко важни съвета, с които ще сведете до минимум сложността на избора на пердета и завеси за дома.

Различни пердета за всяка стая

Когато си купувате пердета, не забравяйте на прозореца, на коя стая планирате да висят те. Това е важна подробност, тъй като нали се сещате, че пердетата за спалнята и за кухнята няма как да са еднакви. Или пък за всекидневната да сложите пердета с мотиви подходящи задетска стая, просто е невъзможно. Всяка стая сама по себе си е индивидуална, подчертаваме този факт. Не правете грешката да обзавеждате всички стаи с еднакви пердета и завеси.

Материята е важна!

Произведените платове за пердета и завеси са с различни десени, цветови нюанси, различна дебелина и качество. Бъдете креативни и създайте неочаквани комбинации. Избирайте материи, които да не се износват лесно, да са устойчиви на избледняване и бързо набръчкване, което удължава техния живот. Трябва да споменем, че за ваше улеснение при избора, материите на други текстилни елементи от обзавеждането могат да ви ориентират и за завесите. В противен случай може да се получи хаотичен дизайн с несъответстващи текстури и не толкова приятно излъчване.

Светлината

Завесите имат различна пропускливост на светлината. Дебелината на плата за завесата, която ще предпочетете, зависи от това каква слънчева светлина искате да пропуска в стая. Ако бюджетът позволява купете си различни комплекти. По-плътни пердета и завеси, с цел да се ограничи проникването на силните слънчеви лъчи през летния сезон или полупрозрачни и по-тънки за през зимата, за да се радвате на повече светлина в стаите. С една такава декоративна промяна, бихте придали различна атмосфера и свежест на дома, отървавайки се от монотонността на интериора.

Каква е формата на прозорците?

За помещения с големи прозорци, дългите завеси достигащи до пода биха били добро решение, докато за малки по размер прозорци са подходящи по-семпли и къси модели. Нестандартните форми и размери на прозорците изискват специално отношение и пердетата за тях трябва да са по-специфични и прецизно избрани. Може да ползвате специални корнизи за тях за подсилване на визията им.

Стилът и цветовете

Покупката на пердета, завеси или щори за дома както и за офиса, зависи и от предпочитания стил за дизайн на интериора. Някои модели пердета са по-привлекателни от други с елегантните си десени и модерни щампи. Ако имате модерен дом, идеално допълнение за него са по-изчистени и едноцветни модели пердета и завеси. Класически или винтидж стилът изисква завеси, които са елегантни, украсени с орнаменти, дълги до пода, прибрани и завързани с декоративен пюскюл примерно. По отношение на цветовете може да изберете тонове близки до тези на стените или напълно контрастиращи на тях, или пък такива, които са неутрални и пасващи на всяка обстановка. Завесите ви дали да са с шарки или без, може да прецените като се съобразите с тапицерията на мебелите.

Ако те са в по-топли нюанси и без шарки, завесите с десени и орнаменти са подходящи за внасяне свежест и раздвиженост на обстановката. Ако разполагате с декоративни възглавници в хола, завесите могат да бъдат избрани в тон с техния цвят и шарки, за да се слеят с обстановката. Следвайки съветите, които посочихме, ще сте в състояние да направите правилен избор на готови завеси, пердета и щори, или подходящи платове за такива, за да придадете привлекателен вид на дома си.