Бизнес
„Златни правила“ за успех в бизнеса с недвижими имоти

„Златни правила“ за успех в бизнеса с недвижими имоти

Хората, които работят в областта на недвижими имоти и се стараят да бъдат най-добрите в бизнеса си, отлично знаят тайната за успех в имотния пазар. А именно създаване на база от добри контакти и поддържане на дългосрочни отношения с тях.

Установяване на професионална комуникативна връзка с клиенти, които искат да продават, купуват или наемат имот, стои в основата на успешен бизнес с недвижими имоти.

Ето как да вървите към успеха в пазара на недвижими имоти, следвайки 7-те златни правила:

 1. Установете диалог. Засилената конкуренцията на имотния пазар и най-вече установената емоционалната връзка на клиента с имота, който продава или отдава под наем, вероятно биха предизвикали стрес у него. За да станете успешен консултант на недвижими имоти, трябва да действате незабавно в такива моменти като провеждате разговори с клиента си.

  Уверете го, че всичко ще мине благополучно и безпроблемно. Този разговор ще го успокои и ще му помогне да намали стреса и тревожността си.
 2. Бъдете проактивни. Със следване на правилните стратегии може да си привлечете повече потенциални клиенти. Бъдете проактивни и по-ефективни в новосъздадени условия. Това ще ви позволи едновременно да поддържате връзка със старите си клиенти и да търсите нови такива. Ефективното използване на социалните мрежи е една от предпоставките за постигане на желаното усъвършенстване, за да вървите напред.
 3. Умение за слушане. Известен факт за брокерите на недвижими имоти е техният ораторски талант. Благодарение на отличните си комуникативни умения, те успяват да привлекат вниманието на заинтересованите купувачи или продавачи на имоти. Успехът в отношенията с клиентите обаче се постига не само с говорене.

  Успешният агент трябва да умее и да слуша добре човека от отсрещната страна. Изслушвайте клиентите си, за да разберете техните желания и нужди. Задавайте правилните въпроси и лесно ще научите техните очаквания и потребности.
 4. Мотивирайте клиента си. При покупка или продажба на недвижим имот клиентите са подложени на огромен стрес. Брокерите със своите ораторски умения могат да предразположат и да мотивират клиентите си, информирайки ги по важни въпроси относно състоянието на пазара или за конкретни имоти, представляващи интерес.

  Не забравяйте, че не може да общувате правилно и, че не може да имате успешна връзка с клиент, който се чувства незадоволен от полученото обслужване.
 5. Бъдете адаптивни. Способността да реагирате бързо ще ви позволи да се адаптирате към изискванията на клиента. Научете какви са очакванията им и по какъв начин предпочитат да комуникирате с тях. Някои клиенти например искат единствено чрез имейл или с SMS съобщения да поддържат връзка.

  Други държат да се информират чрез лични срещи или чрез дълги телефонни разговори, тъй като очакват да чуят отговорите на многото въпроси, които ги тревожат.
 6. Задавайте въпроси както на клиента, така и на себе си. Правилният въпрос гарантира продажбата на правилния имот! Важно е да може да задавате въпроси както на клиентите, така и на себе си, за да постигате успех в сделките с недвижими имоти.

  Въпроси като следните например: “ Клиентът ми с инвестиционна цел ли купува имота? Ще живее ли в този имот или ще го продава след покупката му? Клиентът ми иска ли да продаде/ купи имота незабавно или разполага с известно време?
 7. Използвайте референциите си. Най-добрият начин да станете успешен консултант на недвижими имоти е да използвате референциите от предишните си клиенти. За целта поддържайте връзка и добри отношения с тях. Отпразнувайте техните специални поводи като рожден ден, имен ден и ако се налага за напред ще може да поискате и препоръките им.

  По този начин може да се докажете, че сте надежден и доверен брокер на недвижими имоти за вашите настоящи и потенциални клиенти.